Contemporary Extension

Ecotecture, West Sussex / Contemporary Extension

Contemporary Extension

Rustic and contemporary, this extension to the barn style dwelling is confident in its appearance and relies heavily on the use of high quality ecological materials. The existing building was originally developed by architect Nick Wiseman RIBA as a self build family home. The building was designed as a contemporary twist on a traditional barn form. Built in the 1970′s the building at the time had all the latest technological innovations such as Jablite insulation, this was a very forward thinking development at this point. With this in mind it the client approached us to with the ethos of applying modern principles and technologies integrated within an empathetic manner. The design solution therefore had to be equally forward thinking, whilst being sympathetic to the traditional roots of the dwelling.

Issues identified at the briefing stage included the central space being draughty in the winter and susceptible to overheating in the summer making parts of the building uncomfortable. We also felt that the central core/living area as being inadequate for the clients needs. We therefore proposed the cubic extrusion from the core of the building. These forms had to take into account the orientation of the sun and the overheating issues associated. Ecotecture designed two timber and glass cubes which will allow light to penetrate deeper into the core of the building. On the external edge of the proposed cuboids there is an “inverted L” which is clad in Kebony timber cladding on the exposed edge. The Kebony clad surface wraps up and over the protruding cuboid, in an embracing motion, this is carefully designed to prevent excessive solar gain in the late afternoon and high summer.

RIBA Stages -

A - D

Year complete -

2011

Category:

Contemporary, Extension, Funky, Timberframe